czwartek, 4 lutego 2016

Gangnam, Sernik na zimno według Magdy Gessler

Luty.
Teoretycznie luty lubi ciepłe buty, ale u nas cały czas temperatura oscyluje koło 10 stopni C na plusie oczywiście i w zasadzie wiosna chciałaby przyjść...
Kupiliśmy naszej pięknej suni frisbee. Tak wysoko skacze do góry za piłeczką, że myślałam, że frisbee będzie dla  niej w sam raz.
A ona nie wie co to jest i w ogóle nie chce tego nawet wziąć w zęby, żeby się poszarpać! Rozczarowanie... 
6 lutego mam imieniny i rocznicę ślubu. Będę robić nowe dania według Jamiego Oliwera. Kapusta pak choi i przyprawa 5 smaków to novum, którego użyję.


Potrawa nazywa się Gangnam.
Po lewej jest ryż z czuszką, kapustą pak choi, czosnkiem, glazurą, która była użyta do skrzydełek, a poniżej skrzydełka w glazurze słodko-ostrej posypanej sezamem.





 
  Sernik na zimno według Magdy Gessler

Bardzo smaczny jest ten spód z pokruszonych herbatników i orzechów (Magda Gessler w swoim przepisie mówi o migdałach, ale ja mam za dużo własnych orzechów i je używam). Oryginalnie w serniku powinny być brzoskwinie z puszki, ale ja miałam pod ręką ananas i on wylądował w środku i galaretce. Zresztą jakie owoce wrzucimy to już nasza inwencja. Sernik schodzi błyskawicznie. Dobrze, że zdążyłam go jeszcze uchwycić przed zjedzeniem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnio

Niesamowite

Ale Bohmowi udało się znaleźć wyjaśnienie. Według niego cząstki elementarne oddziałują na dowolną odległość nie dlatego, że wymieniają mię...