czwartek, 2 września 2021

Tarta z dynią piżmową, fasolką szparagową i cebulą

 Ciasto na tartę według przepisu:

- 25 dag maki

- 2 żółtka

- łyżka zimnej wody

- szczypta soli

- pół kostki masła/margaryny

Zagnieść i rozciągnąć na blaszce do tart. Piec 20 min, gdy się lekko zarumieni.

Dynia piżmowa

Upiec 1-1,5 godz. w piekarniku. Wyjąć, jak ostygnie nieco zdjąć skórę i rozbić jak ziemniaki tłuczkiem lub blenderem. Dodać soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. 

Upieczona dynia piżmowa

 

Obrać cebulę, przekroić na pół i pokroić w piórka, podsmażyć na patelni razem z pokrojoną na 3 cm kawałki fasolką szparagową.

Podsmażona cebulka z fasolką szparagową
Rozsmarować na tarcie utłuczoną dynie piżmową na grubość ok. 1 cm., nałożyć tymianek i dodatki, tzn cebulkę z fasolą, można położyć ser feta w kawałkach.
Na wierz do dekoracji użyć listków szałwii wymieszanych w oliwie. Po upieczeniu będą chrupkie i smaczne.
Liście szałwii wysmarowane oliwą. Położę je na wierz. Zapieką się na chrupko.




Upieczona tarta z dynią i dodatkami.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnio

Niesamowite

Ale Bohmowi udało się znaleźć wyjaśnienie. Według niego cząstki elementarne oddziałują na dowolną odległość nie dlatego, że wymieniają mię...