Ciasto na tartę według przepisu:
- 25 dag maki
- 2 żółtka
- łyżka zimnej wody
- szczypta soli
- pół kostki masła/margaryny
Zagnieść i rozciągnąć na blaszce do tart. Piec 20 min, gdy się lekko zarumieni.
Dynia piżmowa
Upiec 1-1,5 godz. w piekarniku. Wyjąć, jak ostygnie nieco zdjąć skórę i rozbić jak ziemniaki tłuczkiem lub blenderem. Dodać soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
Upieczona dynia piżmowa |
Obrać cebulę, przekroić na pół i pokroić w piórka, podsmażyć na patelni razem z pokrojoną na 3 cm kawałki fasolką szparagową.
Rozsmarować na tarcie utłuczoną dynie piżmową na grubość ok. 1 cm., nałożyć tymianek i dodatki, tzn cebulkę z fasolą, można położyć ser feta w kawałkach.
Na wierz do dekoracji użyć listków szałwii
wymieszanych w oliwie. Po upieczeniu będą chrupkie i smaczne.
Upieczona tarta z dynią i dodatkami. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz