poniedziałek, 30 stycznia 2023

Ciasto z budyniem

 Znalazłam przepis na szarlotkę z budyniem, ale ponieważ mam dużo orzechów włoskich, więc dodałam do niego również orzechy.

Robi się. jak zwykłą szarlotkę, tylko ciasto dzieli się na dwie części i na pierwszej wykłada się pokrojone w kostkę jabłka, a ja dodatkowo zasypałam orzechami.

Oto szczegółowy przepis:

3,5 szklanki mąki

2 jajka

3/4 szklanki cukru

cukier waniliowy

kostka margaryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystko wymieszać, ugnieść ciasto, podzielić na dwie części. Na dolną wyłożyć jabłka i orzechy, zalać budyniem.

Budyń:

750 ml mleka, 

2 budynie

Zagotować 500 ml z czterema łyżkami cukru, w 250 ml rozpuścić budynie, wlać na gotujące się mleko. Pogotować 1 min, aż zgęstnieje.

Drugi kawałek ciasta

Jedna połowa wyłożona na brytfankę, posypana jabłkami.

Upieczone z jabłkami, orzechami i budyniem.

Nadjedzony kawałek

Ciasto jest chrupkie, niezbyt słodkie. Orzechy fajnie się komponują.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnio

Niesamowite

Ale Bohmowi udało się znaleźć wyjaśnienie. Według niego cząstki elementarne oddziałują na dowolną odległość nie dlatego, że wymieniają mię...