Znalazłam przepis na szarlotkę z budyniem, ale ponieważ mam dużo orzechów włoskich, więc dodałam do niego również orzechy.
Robi się. jak zwykłą szarlotkę, tylko ciasto dzieli się na dwie części i na pierwszej wykłada się pokrojone w kostkę jabłka, a ja dodatkowo zasypałam orzechami.
Oto szczegółowy przepis:
3,5 szklanki mąki
2 jajka
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystko wymieszać, ugnieść ciasto, podzielić na dwie części. Na dolną wyłożyć jabłka i orzechy, zalać budyniem.
Budyń:
750 ml mleka,
2 budynie
Zagotować 500 ml z czterema łyżkami cukru, w 250 ml rozpuścić budynie, wlać na gotujące się mleko. Pogotować 1 min, aż zgęstnieje.
Drugi kawałek ciasta |
Jedna połowa wyłożona na brytfankę, posypana jabłkami. |
Upieczone z jabłkami, orzechami i budyniem. |
Nadjedzony kawałek |
Ciasto jest chrupkie, niezbyt słodkie. Orzechy fajnie się komponują.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz