Zrobiłam według własnego pomysłu piersi z kurczaka.
Tak nam smakowały, że postanowiłam przepis zapisać.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 3 łyżki śmietany 18%
- majeranek: 1 łyżeczka
- pół litra wody
- 1,5 łyżeczki startego chrzanu
Wykonanie:
Piersi kroimy w kostkę 2x2cm, wrzucamy na patelnię z gorącym olejem i podsmażamy z każdej strony.
W międzyczasie nastawiamy garnek z wodą, do której wrzucamy majeranek i sól do smaku (ok. 1/2 łyżeczki).
Podsmażone kostki z piersi kurczaka wrzucamy do garnka z gotującą się wodą z przyprawami. Gotujemy ok. 10 min., potem wyłączamy i po pół minucie wlewamy 3 łyżki śmietany. Dokładnie mieszamy. Włączamy ponownie gaz i doprowadzamy wolno do wrzenia. Po zagotowaniu wrzucamy 1,5 łyżki startego chrzanu, ponownie zagotowujemy.
Podawać z pure z ziemniaków. Jako sałatkę podaję dżem z czarnej porzeczki. Można podać też z czerwonej lub żurawiny.
Danie smakuje wyśmienicie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz