środa, 12 maja 2021

Piersi kurczaka w sosie chrzanowym-palce lizać.

 Zrobiłam według własnego pomysłu piersi z kurczaka.

Tak nam smakowały, że postanowiłam przepis zapisać.

Składniki:

- 2 piersi z kurczaka

- 3 łyżki śmietany 18%

- majeranek: 1 łyżeczka

- pół litra wody

- 1,5 łyżeczki startego chrzanu

Wykonanie:

Piersi kroimy w kostkę 2x2cm, wrzucamy na patelnię z gorącym olejem i podsmażamy z każdej strony.

W międzyczasie nastawiamy garnek z wodą, do której wrzucamy majeranek i sól do smaku (ok. 1/2 łyżeczki).

Podsmażone kostki z piersi kurczaka wrzucamy do garnka z gotującą się wodą z przyprawami. Gotujemy ok. 10 min., potem wyłączamy i po pół minucie wlewamy 3 łyżki śmietany. Dokładnie mieszamy. Włączamy ponownie gaz i doprowadzamy wolno do wrzenia. Po zagotowaniu wrzucamy 1,5 łyżki startego chrzanu, ponownie zagotowujemy.

Podawać z pure z ziemniaków. Jako sałatkę podaję dżem z czarnej porzeczki. Można podać też z czerwonej lub żurawiny.

Danie smakuje wyśmienicie!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnio

Niesamowite

Ale Bohmowi udało się znaleźć wyjaśnienie. Według niego cząstki elementarne oddziałują na dowolną odległość nie dlatego, że wymieniają mię...