sobota, 7 stycznia 2017

Jiaozi

Cudne pierożki z Chin.
Te zrobiłam sama. Wszystkim smakowały. Przepis wzięłam ze strony: http://www.poezja-smaku.pl/chinskie-pierozki-jiaozi/
Zacytuję:
Nadzienie:
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
  • 2 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej (+ 1 łyżka soli)
  • 2 łyżki wody
  • 1 duży, wyciśnięty ząbek czosnku
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula dymka (białe i zielone części)
  • kawałek pora (ok. 5 cm)
Dip:
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/2 wyciśniętego ząbka czosnku
  • szczypta chili w proszku
  • szczypta ziaren sezamu 
Farsz: Kapustę pekińską drobno siekamy, wkładamy do miski i posypujemy płaską łyżką soli. Mieszamy. Odstawiamy na 30 minut. Do mięsa mielonego dodajemy tarty imbir, wyciśnięty ząbek czosnku, wodę, sos sojowy i olej sezamowy. Dokładnie mieszamy (najlepiej ręką). Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Dymkę i pora kroimy w półplasterki.
 Kapusta po tym czasie powinna puścić wodę. Bardzo dokładnie odciskamy ją z nadmiaru soków i soli. Wyciśniętą dodajemy do mięsa wraz z marchewką, dymką i porem. Mieszamy. Farsz gotowy.

Na dużej patelni o nieprzywierającym dnie (teflonowej, ceramicznej itp.) mocno rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju. Gdy będzie gorący kładziemy na nim pierożki i smażymy 1-2 minuty. Po tym czasie wlewamy 0,5 szklanki wody i natychmiast przykrywamy przykrywką (można zostawić malutką szczelinę na parę, ale niekoniecznie). Odczekujemy ok. 5 minut, aż cała woda wyparuje – jiaozi ugotują się wtedy na parze. Odkrywamy pierożki i smażymy jeszcze 1-2 minuty, aż spód się podpiecze i będzie chrupiący. Od razu podajemy – dip możemy podać osobno lub delikatnie polać pierożki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnio

Niesamowite

Ale Bohmowi udało się znaleźć wyjaśnienie. Według niego cząstki elementarne oddziałują na dowolną odległość nie dlatego, że wymieniają mię...