Te zrobiłam sama. Wszystkim smakowały. Przepis wzięłam ze strony: http://www.poezja-smaku.pl/chinskie-pierozki-jiaozi/
Zacytuję:
Nadzienie:
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
- 2 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej (+ 1 łyżka soli)
- 2 łyżki wody
- 1 duży, wyciśnięty ząbek czosnku
- 1 łyżka tartego imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 marchewka
- 1 cebula dymka (białe i zielone części)
- kawałek pora (ok. 5 cm)
Dip:
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1/2 wyciśniętego ząbka czosnku
- szczypta chili w proszku
- szczypta ziaren sezamu
Kapusta po tym czasie powinna puścić wodę. Bardzo dokładnie odciskamy ją z nadmiaru soków i soli. Wyciśniętą dodajemy do mięsa wraz z marchewką, dymką i porem. Mieszamy. Farsz gotowy.
Na dużej patelni o nieprzywierającym dnie (teflonowej, ceramicznej itp.) mocno rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju. Gdy będzie gorący kładziemy na nim pierożki i smażymy 1-2 minuty. Po tym czasie wlewamy 0,5 szklanki wody i natychmiast przykrywamy przykrywką (można zostawić malutką szczelinę na parę, ale niekoniecznie). Odczekujemy ok. 5 minut, aż cała woda wyparuje – jiaozi ugotują się wtedy na parze. Odkrywamy pierożki i smażymy jeszcze 1-2 minuty, aż spód się podpiecze i będzie chrupiący. Od razu podajemy – dip możemy podać osobno lub delikatnie polać pierożki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz