czwartek, 3 grudnia 2020

Strudel z jabłkami

 Ciasto robi się jak na pierogi.Ważne, aby mąkę do której dodaliśmy szczyptę soli i olej, zalać wrzątkiem i dać mu odpocząć po przykryciem ok 15 min.

 
Po rozwałkowaniu na ściereczce (ważne!) smaruje się je rozpuszczonym masłem. 
 
 
Na to wykłada pokrojone w ćwiartki jabłka z cukrem i cynamonem (sypać na oko, jak kto lubi). 
 
 
Potem zawijamy ciasto w naleśnik, przekładamy do brytfanki (dzięki temu, że podniesiemy go na ściereczce, nie rozwali się), smarujemy masłem i pieczemy ok 30 min.
To był mój pierwszy strudel i zawijanie mi nie wyszło, ale mimo to był bardzo smaczny.

Pierwszy był zwijany bez ściereczki, dlatego przy przekładaniu do brytfanki, nieco mi się rozwalił.

To mój drugi strudel.
A to trzeci, najbardziej przypieczony.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnio

Niesamowite

Bardzo mnie to zainteresowało, bo wychodzi, że wszystko jest iluzją: przytaczam tekst:  Tak narodziła się idea Wszechświata-hologramu. W...