wtorek, 3 września 2019

Placki z cukinii

Pamiętam, że kiedyś robiłam i mi nie smakowały, bo były takie 'za miękkie'. Pomyślałam chwilę co by tu zrobić, żeby były bardziej chrupkie i skorzystałam z przepisu na murzynka z cukinią, gdzie po 15 min, wyciska się startą cukinię (robi się bardziej sucha). Tak też zrobiłam, tzn starłam około 40 dag, cukinii, poczekałam 15 min, potem ją wycisnęłam w rękach i dodałam:
- trochę soli
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mąki
Wszystko wymieszałam, aż zrobiła się kremowa konsystencja i nie było widać surowej cukinii. Potem na patelnię wlałam olej i zagrzałam. Placki kładłam na rozgrzany olej i smażyłam z dwóch stron. Może nie były chrupkie, ale były fajnie sztywne, ale nie za twarde, tylko jak placki drożdżowe.
Bardzo mi smakowały. 

Na wierzch można łyżką położyć kwasną śmietanę, np jogurtową. Są wtedy jeszcze smaczniejsze.

Na pewno powtórzę ten przepis.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnio

Niesamowite

Ale Bohmowi udało się znaleźć wyjaśnienie. Według niego cząstki elementarne oddziałują na dowolną odległość nie dlatego, że wymieniają mię...