niedziela, 9 grudnia 2018

Ziemniaczane faworki


Przepis na ziemniaczane faworki

6 ziemniaków, 
3 szklanki maki, 
sól, 
1 jajko
Ziemniaki ugotować, rozbić przy pomocy tłuczka, dodać żółtko, mąkę, ćwierć łyżeczki soli i ubitą pianę z białka. Zagnieść ciasto, rozwałkować. Ciąć paski, które należy przeciąć w połowie po środku wzdłuż, przełożyć jeden koniec przez środek, tak by powstały faworki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Wyjąć na talerz wyłożony pergaminem, lub papierowym ręcznikiem. 
Rozwałkowane ciasto, pokrojone w paski z przecięciem po środku.
Smażenie faworków
Położone na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnio

Niesamowite

Ale Bohmowi udało się znaleźć wyjaśnienie. Według niego cząstki elementarne oddziałują na dowolną odległość nie dlatego, że wymieniają mię...