czwartek, 14 października 2021

Nowy przepis na zupę z dyni


 Zupa z dyni ma swoich zwolenników i przeciwników. Można ją robić na słodko i na słono. Ten przepis jest na słono.

Kroję dynię na kawałki. Obieram i wyrzucam część miąższu z pestkami. Resztę kroję, wrzucam do garnka (najlepiej z teflonem). Podlewam odrobiną wody i gotuję przez 10 min, aż dynia zrobi się miękka. 

Melakserem robię ją na 'papkę'. Taka będzie konsystencja mojej zupy. Fachowo nazywa się to zupa-krem. Rozgrzewam patelnię i wrzucam na nią pokrojony boczek (w porcji na 2 osoby będzie to 25 dag.) i cebulkę (2 sztuki średniej wielkości) i dwa ząbki czosnku (bez oleju). Tłuszcz z boczku się wytopi. Jak zrobią się skwarki, a cebulka zeszkli i odrobinę zbrązowieje wrzucam to do mojej zupy z dyni. Potem przyprawiam: solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

To koniec. Zupa jest prosta i smaczna!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnio

Niesamowite

Ale Bohmowi udało się znaleźć wyjaśnienie. Według niego cząstki elementarne oddziałują na dowolną odległość nie dlatego, że wymieniają mię...