czwartek, 11 lipca 2019

Naleśniki z jagodami

Po raz pierwszy placek drożdżowy z jagodami jadłam w Wetlinie w Bieszczadach i smakował mi tak, że zapragnęłam go robić samodzielnie.
Ponieważ działka na którą jeżdżę na wakacje nie jest wyposażona w piekarnik, wymyśliłam naleśniki smażone na ognisku.

Sposób jest bardzo prosty.
Trzeba zrobić typowe ciasto naleśnikowe o konsystencji  budyniu, aby było ciężkie i gęste. Takie ciasto utworzy gruby, chrupiący naleśnik. Chrupkość uzyskuje się z wysokiej temperatury ogniska i dodawanego podczas smażenia oleju.
Po usmażeniu należy wyłożyć go na talerz, wysypać nieco borówek i na nie rozłożyć śmietanę jogurtową.
Bardzo ważne, aby śmietana była kwaśna. Jeśli znacie inną gęstą śmietanę, która jest trochę kwaśna - na pewno będzie się nadawać.
Naleśnik można złożyć, lub podać w postaci rozłożonej - jak placek. Zawsze smakuje.
Jest to danie bez cukru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnio

Niesamowite

Ale Bohmowi udało się znaleźć wyjaśnienie. Według niego cząstki elementarne oddziałują na dowolną odległość nie dlatego, że wymieniają mię...