środa, 13 grudnia 2017

Pierogi Ruskie

Robię przed świętami i zamrażam, żeby podać na Wigilię.
Oto krótki kurs robienia wraz ze zdjęciami:
1. Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej + mąka do posypywania stolnicy
  • 1 łyżeczka soli
  • 120 ml oleju
  • około 700 ml wrzątku
Mąkę łączę z solą, olejem, mąką przy pomocy. Wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto łatwo dochodzące od ręki.
2. Po wyrobieniu przykrywam je miską, żeby ciasto się 'spociło' i pędzę po stolnicę.

3. Wałkuję kawałek ciasta  i wykrawam kółeczka

4. Nadziewam kółeczka farszem i zlepiam, odkładam na tekturę wysypaną mąką.

5. Wsadzam na tekturze do zamrażarki, a jak się zamrożą, to przekładam do torby (tekturę wyjmuję)

Farsz:
Ugotowane ziemniaki tłukę, dodaję białego sera i przysmażoną cebulkę, solę do smaku. Wszystko robię na 'oko'. Trzeba próbować, czy dobre. Tak mniej więcej to w farszu jest po równo sera i ziemniaków. Obowiązkowo jedna duża cebula.

Na Wigilię gotuję wodę i jak się zagotuje, wrzucam pierogi. Czekam, aż się zagotują w wodzie, i od momentu zagotowania czekam parę minut i wyjmuję łyżką z dziurkami (cedzakiem). Polewam cebulką przysmażaną na patelni.

Zostało mi trochę ciasta i zrobiłam farsz z sera białego, jajka, cukru i kefiru. Te pierogi będą na słodko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnio

Niesamowite

Ale Bohmowi udało się znaleźć wyjaśnienie. Według niego cząstki elementarne oddziałują na dowolną odległość nie dlatego, że wymieniają mię...