Oto krótki kurs robienia wraz ze zdjęciami:
1. Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej + mąka do posypywania stolnicy
- 1 łyżeczka soli
- 120 ml oleju
- około 700 ml wrzątku
2. Po wyrobieniu przykrywam je miską, żeby ciasto się 'spociło' i pędzę po stolnicę.
3. Wałkuję kawałek ciasta i wykrawam kółeczka
4. Nadziewam kółeczka farszem i zlepiam, odkładam na tekturę wysypaną mąką.
5. Wsadzam na tekturze do zamrażarki, a jak się zamrożą, to przekładam do torby (tekturę wyjmuję)
Farsz:
Ugotowane ziemniaki tłukę, dodaję białego sera i przysmażoną cebulkę, solę do smaku. Wszystko robię na 'oko'. Trzeba próbować, czy dobre. Tak mniej więcej to w farszu jest po równo sera i ziemniaków. Obowiązkowo jedna duża cebula.
Na Wigilię gotuję wodę i jak się zagotuje, wrzucam pierogi. Czekam, aż się zagotują w wodzie, i od momentu zagotowania czekam parę minut i wyjmuję łyżką z dziurkami (cedzakiem). Polewam cebulką przysmażaną na patelni.
Zostało mi trochę ciasta i zrobiłam farsz z sera białego, jajka, cukru i kefiru. Te pierogi będą na słodko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz