wtorek, 12 września 2017

Dżem z rabarbaru

Doczekał się. Rabarbar doczekał się i został hitem w mojej kuchni. W roku, w którym nie ma jabłek, zero innych owoców, a te które ocalały od przymrozków muszą być chronione siatką przed ptakami, rabarbar ma swoje 5 minut. Robię ciasto drożdżowe z rabarbarem i nawet zrobiłam dżem z rabarbarem.
Oto wyniki:

Dżem robiłam według przepisu:


Składniki:
  • 1 kg rabarbaru
  • 50 dag cukru
Przygotowanie krok po kroku:
  • Rabarbar umyć, pokroić w drobna kostkę, wrzucić do garnka, zasypać cukrem i odstawić na godzinę.
  • Po tym czasie zacznij podgrzewać rabarbar. Najpierw na dużym ogniu – do zagotowania, a potem coraz mniejszym.
  • Jak już woda odparuje, dżem zgęstnieje, to przekładamy go do słoików i mocno zakręcamy.        Pychotka!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnio

Niesamowite

Ale Bohmowi udało się znaleźć wyjaśnienie. Według niego cząstki elementarne oddziałują na dowolną odległość nie dlatego, że wymieniają mię...